Vihreä koti

Kuten muussakin elämässä, niin myös kodissa luonnollisuus, materiaalien puhtaus ja ekologisuus ovat asioita, jotka vetävät puoleensa. Nämä asiat tulivat pohdittavaksi uudestaan, kun pääsin pitkästä aikaa sisustussuunnittelun ja remontoinnin pariin.

Luonnosta ja ulkoilmasta energiaa saavalle tuntuu luontevalta tuoda luonnosta tuttuja elementtejä myös kotiin. Värien käyttö on tänä vuonna trendikästä, mutta remonttia ei kuitenkaan ole suunniteltu trendikkyys edellä, vaan kokonaisuus ja asukkaiden tarpeet huomioiden. Oli villi päätös laittaa keittiön kalusteet tilaukseen Tikkurilan Vuono M442 sävyllä, mutta tilaan ei haluttu valkoista, mustaa tai jotain pliisun väristä keittiötä, vaan syvän vihreä. Vihreä väri toistuu talossa myös rappukäytävissä, joten voidaan sanoa, että keittiön väri on valittu 1929 rakennetun talon arkkitehtuuria kunnioittaen.

Keittiössä tulee olemaan kotona kokkaaville mieluista työtilaa, sekä kätevä aamiaiskaappi, joka piilottaa taakseen tasolta muut arjen pienet kodinkoneet. Suunnitelmassa keittiön oviin tulevat messinkiset lankavetimet henkivät vanhan talon tunnelmaa ja antavat keittiölle nostetta.

Vihreä väri tulee toistumaan keittiön lisäksi asunnossa myös alkovissa, jonne on suunnitteilla seinän tapetointi Ruotsalaisen Bårastapeterin Chesnut Blossom -tapetilla. Kuva lainattu Bårastapeter. Alkovissa kasviaiheinen tapetti tulee jäämään hieman pimentoon, joten se tuo mukavan ja rauhallisen tunnelman nukkumatilaan, sekä ympärivuotisen fiiliksen alkukesästä. Bårastapeter tapettien kuosit ovat inspiroituneet luonnosta ja pohjoisen valosta.

Myös vanha lautalattia herätetään uuteen loistoonsa höyläämällä tumma maalikerros pois, jonka jälkeen pinta hiotaan ja käsitellään vaaleaksi. En malta odottaa, että näen miten paljon valoisammaksi kunnostettu lattia tekee asunnon.

Ekologisuuden ja kestävyyden trendi tulee varmasti näkymään entistä enemmän rakentamisessa ja kodin sisäpintoihin liittyvissä valinnoissa. Materiaalien hengittävyys ja myrkyttömyys kiinnostavat. Esimerkiksi seinien maalaamiseen vaihtoehtoja ovat luonnonmukaiset  Domus Natura kalkki- ja savimaalit, sekä Uulan iNTO sisustusmaali, joissa haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC) ei ole lainkaan. Auro luonnonmaalit puolestaan valmistetaan vain luonnonmukaisista raaka-aineista, jonka vuoksi jätteet ovat myös helposti kompostoitavissa.

Ekologisia ja luonnonmukaisia sisustusmaaleja etsiessäni löysin vinkattavaksi kaupan vihreän kodin remontoijalle: Suomen luonnonmaalit.fi, josta löytyy luonnonmukaisia ja ekologisia valintoja rakennus- ja maalaustarpeisiin. Toki myös Tikkurilan vesiohenteisella Joker -maalilla on Pohjoismainen Joutsenmerkki, M1-luokitus, Allergia- ja astmaliiton hyväksyntä ja EU-ympäristömerkki.

Liisterivaihtoehtoja tapentointiin on monia. Muovittomia ja hengittäviä vaihtoehtoja ovat mm. perinteinen liisteri vehnäjauhoista ja vedestä sekoitettuna, sekä selluloosatapettiliisteri. Non-woven tapetin kanssa tosin käytetään liimapohjaista erityisliisteriä, vaikka olen kuullut joillain kyseisen tapetin pysyvän myös tuolla jauholiisterillä. Kokeile ja tiedä sitten? Lattian maalivaihtoehdoksi on noussut luonnollisista raaka-aineista valmistettu Uulan puulattiamaali.

Uskon, että tulevaisuudessa nähdään enemmän kestävää ja ekologista sisustussuunnittelua ja remontointia – lähtökohtana ihmisen hyvinvointi. Ekologiset, ympäristölle ja ihmiselle terveelliset luonnonmateriaalit ovat hyviä ja turvallisia valintoja vihreää kotia rakentaessa. Kaikki mitä teemme ja toimillamme aikaansaamme vaikuttaa ympäristöömme ja sitä kautta hyvinvointiimme. Kulutus jättää jälkensä ja muuttaa ympäristöämme. Pienillä teoilla on vaikutusta, remontoinnissakin.

Kiinnostaako teitä lukea lisää sisustamisen, remontoinnin ja kodin vihreistä valinnoista?

Kommentit
EXPAND

Joo, KIINNOSTAA!

Vihreä on kaunis väri, uusiutumisen väri :)

Niin minustakin! Raikastaa kotia helposti :)

ON kiinnostava aihe! Ja ensimmäinen kerta, kun luen aiheesta blogista.

Kiitos kommentista Minna, joo jonkin verran oon huomannut että nämä aiheet ovat nousseet, varsinkin kun sisäilmaongelmat ja ihmisten herkistymiset tuntuvat yleistyneen.

Ehdottomasti kiinnostaa aihe :)

Kiva että kiinnostaa Mira, tehdään siis lisää :)

Juu, kiinnostaa ehdottomasti! :)

Jee, kiva kuulla Erika!

Kiitos hyvistä maalivinkeistä. Täytyy ottaa parhaimmat ideat talteen:).

Kiitos kommentistasi Helena, kiva jos löytyi vinkkejä!

LISÄÄ KOMMENTTI

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.